Handleiding Quassel-irc

11 januari 2013

Deze pagina is nog niet compleet, we zijn nog bezig om dit aan te vullen. De basis is echter wel bruikbaar! Als deze notificatie weg is, zijn we grotendeels tevreden met de inhoud. Voorlopig zijn we nog niet klaar 😉

Quassel is een gratis client, die zowel als op Windows, als op Linux en MacOS werkt. Het wijkt wel enigzins af van de traditionele programma’s, maar is vrij simpel in gebruik te nemen. Op deze pagina wordt alleen de basis op Windows behandeld. Voor meer informatie en geavanceerd gebruik, verwijzen we naar de uitgebreide en helder geschreven documentatie/wiki.

Downloaden

 1. Ga naar de download pagina en scroll tot de sectie “Precompiled versions:“.
 2. Kies voor de “Windows installer” link, dit is de makkelijkste optie.
 3. Sla het bestand (ongeveer 12.5 MB) ergens op je computer op.

Gebruiken

 1. Dubbelklik op het Quassel icoontje en klik op [uitvoeren] en de setup zal starten.
 2. Je krijgt als eerste een welkomst scherm te zien. Klik op [Next] om verder te gaan.
 3. Het volgende scherm is om je identiteit op IRC vast te stellen; de installer heeft alvast wat voor je ingevuld. Wijzig dit naar je eigen wens en klik op [Next] als je klaar bent.
 4. Op het nieuwe scherm moet je de server gegevens in vullen. Standaard staan er gegevens van het netwerk Freenode, wij willen natuurlijk naar DrLnet. Vul daarom het volgende in:
  • Netwerknaam: DrLnet
  • Servers: Selecteer de servers van Freenode en klik op [Delete]. Klik daarna op [Add], waardoor je een dialoogvenster krijgt; vul daar bij Serveradres “irc.drlnet.com” in en klik daarna op [Ok].
  • Automatisch kanalen binnengaan: Haal hier #quassel weg, die bestaat niet op DrLnet. Kies bijvoorbeeld voor #Selwerd en/of #DrLnet, deze kan je later nog aanpassen.
  • Als alles klopt, klik je op [Save & Connect]
 5. Je ziet nu een lading tekst in je scherm voorbij komen, dit zijn onder andere kenmerken van de server en ook de “Message of the Day” (motd).
 6. In het linkergedeelte van je scherm zie je een uitgeklapt boomstructuur en daar zie je ook de kanalen die je hierboven hebt ingevuld. Als je die aanklikt, zie je het kanaal en de gebruikers die er in zitten.
 7. Je kunt nu beginnen met chatten. Stel jezelf voor aan de rest en chat mee!

Je registreren op het netwerk

Als je je hebt geregistreerd op het netwerk dan kun je gebruik maken van de diverse diensten die worden aangeboden, zoals Chanserv en Nickserv. Dit is handig als je een eigen kanaal hebt, of als je automatisch een bepaalde status is een kanaal (bijvoorbeeld operator) wilt kunnen krijgen. In Quassel kun je dit als volgt instellen:

 1. Klik op “Instellingen” en kies voor “Quassel configureren”.
 2. Ga onder “IRC” naar “netwerken” en selecteer hier het profiel van DrLnet.
 3. Onder het tabblad van “Auto-identificatie” zet je een vinkje bij “Auto-identificatie”. Als Service geef je “Nickserv” op en als wachtwoord het wachtwoord dat is ingesteld voor je nickname.
 4. Hierna kies je voor “Ok” en kom je weer terug in het hoofdscherm van Quassel. De eerstvolgende keer dat je verbind met het netwerk zou je automatisch aangemeld moeten worden bij Nickserv.