Je nickname registreren bij NickServ

24 september 2012

NickServ stelt je in staat een nickname te “registreren”, en te voorkomen dat anderen hem gebruiken. Diverse commando’s kunnen gebruikt worden voor registratie en onderhoud van nicknames; om ze te gebruiken, type /msg NickServ commando. Voor een lijst met commando’s, type:
/msg NickServ HELP
Voor meer informatie over een specifiek commando, bijvoorbeeld access, type:
/msg NickServ help access

Waarom registreren en hoe?

Er zijn tijden geweest waarin mensen op IRC graag een bepaalde nickname wilden hebben, maar al bezet was. Daardoor konden hele ruzies ontstaan, met allerlei vervelende gevolgen van dien. Wanneer je je nickname hebt geregistreerd, kan jij als enige gebruik maken van die nickname, omdat jij degene bent die het wachtwoord er voor weet. Daarnaast bieden de services de mogelijkheid om automatisch je favoriete kanalen te joinen, als je je identificieerd. Eigenaren van die kanalen kunnen je dan ook toevoegen aan de toegangs lijst en je bijvoorbeeld kanaal operator maken of automatisch voice laten geven.

Registereren doe je door middel van /msg NickServ REGISTER wachtwoord email. Let er op dat je wachtwoord niet makkelijk te raden is en minstens 5 tekens bevat. Het email adres dat je op geeft moet ook echt bestaan en van jezelf zijn, want nadat je geregistereerd hebt, krijg je een email. In die mail staat een code die je moet gebruiken om aan te tonen dat je een levend persoon bent. 😉 Je privacy wordt gerespecteerd; je email adres zal nooit aan derden gegeven worden (tenzij je het zelf zichtbaar instelt).
Voorbeeld:
/msg nickserv register mijnultrageheimewachtwoord drlnetter@gmail.com

Puntjes waar je op moet letten

Nicknames die niet meer gebruikt worden zullen na een tijd automatisch verlopen, oftewel: ze zullen verwijderd worden na 21 dagen inactiviteit.
Deze service is bedoeld om IRC gebruikers een weg te bieden om te verzekeren dat hun identiteit niet in gevaar komt. Het is NIET bedoeld om het “stelen” van nicknames of andere kwaadwillige acties te helpen. Misbruik van NickServ zal (minimaal) resulteren in verlies van de misbruikte nick(s).