Weerwolven

24 september 2012

Al een langere tijd hebben we het kanaal #Wolf op DrLnet. In dit kanaal hebben we een bot draaien, een stukje software dat interactief met de gebruikers in dat kanaal een spel kan spelen. Op deze pagina leggen we uit wat voor spel het is en hoe je het moet spelen.

Het spel:

Het doel van het spel is met de groep waartoe je behoort als laatste over te blijven. Dus de burgers moeten de weerwolven zien te vermoorden, en de weerwolven de burgers. Je hebt minimaal zes spelers nodig, hoe meer hoe beter. Wanneer je genoeg spelers hebt, begin je. Door de bot krijgt iedereen een rol toebedeeld. Iedereen krijgt een berichtje met zijn of haar rol en eventuele instructies. Deze berichten krijg je in een notice, dus let goed op of je deze ziet (sommige clients doen dit in de status window)! Elke ronde bestaat uit twee gedeeltes, namelijk dag en nacht. Tijdens de nacht zijn weerwolven, de ziener en de heks actief, zij krijgen berichtjes van de bot met wat ze moeten doen. Wanneer de nacht is afgelopen wordt bekend of er mensen zijn vermoord of niet.

Vervolgens is het aan de spelers om te bepalen wie zij denken dat een weerwolf onder hen is, om hem vervolgens weg te stemmen en ‘op de brandstapel te gooien’. Iedereen beweert overdag natuurlijk van zichzelf dat hij een burger is. De ziener staat aan de kant van de burgers, het is handig als ziener om ‘zich te ontmaskeren’ als hij een weerwolf heeft gezien. Daarvoor nog niet, want dan wordt hij waarschijnlijk verslonden door de weerwolven. Het is dan natuurlijk aan de rest om te geloven of diegene echt een ziener is of niet.

De weerwolven moeten dus alle burgers zien te verslinden zonder ontdekt te worden.

De basis commando’s:

Commando’s kunnen gegeven worden in het kanaal of in een private msg naar wolfbot.
Bijvoorbeeld:
/msg wolfbot help
Om een spel te starten in het kanaal:
<Iemand> wolfbot: start
<wolfbot> A new game has been started by Iemand; say 'wolfbot: join' to join the game.

Het spel joinen:
<Iemand> wolfbot: join
<wolfbot> Iemand: You are now in the game.

Het spel verlaten als deze nog niet in gang is:
<Iemand> wolfbot: del Iemand
<wolfbot> Iemand left while nobody was looking!

De rollen:

Weerwolven
De weerwolven mogen ’s nachts wakker worden, en iemand kiezen die ’s morgens dood zal zijn. Zij doen dit natuurlijk in query zodat niemand hen kan identificeren.

Eerst overleg je samen met de andere weerwolf en als je overeen bent gekomen dat Iemand opgegeten dient te worden, type je:
/msg wolfbot kill Iemand

Pas wanneer beide weerwolven dezelfde speler hebben opgegeven om te killen, zal wolfbot verder gaan. Als er nog maar 1 weerwolf over is, is er uiteraard maar 1 stem nodig.

Overdag doen de wolven zich voor als burgers en moeten ze proberen de anderen om de tuin te leiden. Ze mogen ook meelynchen en zelfs op hun mede-weerwolf stemmen!

Burgers
Zij mogen ’s nachts niets doen. Overdag lijkt iedereen een burger te zijn. Overdag helpen zij met het stemmen op een weerwolf. Stemmen de burgers verkeerd, dan sterft een onschuldige.

Een stem uitbrengen voor Iemand waarvan je vermoed dat diegene weerwolf is:
<Iemand> wolfbot: lynch Iemand
Of via een prive bericht:
/msg wolfbot lynch Iemand

De ziener
Hij moet voor de weerwolven wakker worden en mag de rol van 1 iemand bekijken. Met die kennis kan hij dan overdag mensen beschuldigen of juist niet. Je mag je rol nooit verklappen. Anders zullen de weerwolven je allicht vermoorden, om te voorkomen dat je hen ontdekt.

Zien wat voor rol Iemand heeft:
/msg wolfbot see Iemand

Heks
De heks heeft twee drankjes: een levenselixer en een dodelijk vergif. Zij kan elke nacht kiezen om één drankje te gebruiken of niets doen. Met het levenselixer kan ze iemand die gedood is door de weerwolven terug tot leven brengen. Met het dodelijk vergif kan ze bovenop de dode van de weerwolven nog een slachtoffer maken. De heks kan de drankjes ook op zichzelf gebruiken, maar beide drankjes kunnen slechts één maal gebruikt worden.

Iemand vergiftigen:
/msg wolfbot poison Iemand
Iemand redden:
/msg wolfbot elixer Iemand
Niks doen:
/msg wolfbot nopoison

Het komt wel eens voor dat de weerwolven de heks tijdens de nacht te grazen nemen. Wanneer hierdoor te weinig dorpelingen overblijven en dus de weerwolven winnen, zullen haar drankjes niet werken. Mochten er nog genoeg burgers overblijven, kan ze zichzelf redden of in haar laatste levensadem nog iemand vergiftigen.

Delen tekst zijn gebruikt van Wikipedia, waarvoor dank.
Engelse uitleg is te vinden op http://www.eblong.com/zarf/werewolf.html.