De geschiedenis van DrLnet

24 september 2012

In 1999 werd ik als CoTechAdmin aangesteld bij het toenmalig Quicknet van Sonera Internet. Dit ging een lange tijd goed tot er, eind 1999, vanuit Sonera de beslissing kwam om zelf het IRC netwerk Quicknet te gaan beheren i.p.v. dit aan de crew over te laten, die voor het grootste deel uit vrijwilligers bestond. Je kunt je voorstellen dat een gedeelte van de toenmalige crew hier niet erg blij mee was en deze mensen hebben mij toen gevraagd om een alternatieve oplossing te bedenken.
Vanuit mijn werk in die tijd kon ik een server beschikbaar stellen en hebben wij toen besloten om daar mee verder te gaan, DrLnet was geboren.

Vanaf dat moment is er veel veranderd, ten eerste is een gedeelte van de crew opgestapt omdat ze geen zin hadden energie in een nieuw netwerk te steken waardoor de verantwoordelijkheid voor de technische kant van het netwerk bij mij kwam te liggen, daarnaast deed de bestaande software het niet goed op de nieuwe server dus heb ik toen een nieuwe versie van de software moeten schrijven en, als laatste, kostte het ook enige tijd om te leren omgaan met de nieuwe situatie voor veel crew leden.

Toen dit een keer allemaal op orde was kwamen er natuurlijk nieuwe ontwikkelingen zoals de fusie met Rizenet, nieuwe servers die we erbij hebben gekregen en sommige oudere die we weer hebben afgeschreven, de zelf geschreven software is vervangen voor nieuwe ircd en services software en we hebben natuurlijk veel wisselende crew en gebruikers gehad in deze 10 jaar tijd.

Zoals elk netwerk hebben we natuurlijk ook ons deel van de problemen gehad zoals diverse DDoS attacks, flood nets en ruzies tussen kanalen of gebruikers.

Ondanks (of misschien wel dank zij) dit alles bestaan we nog steeds en is ons netwerk alleen maar gezelliger geworden.
Inmiddels zijn de meeste gebruikers mensen uit Groningen en omgeving en dan vooral studenten of mensen die in hun studententijd op DrLnet zijn gekomen en nooit meer weg zijn gegaan (zoals het hoort).

In 10 jaar tijd hebben we dus een hoop meegemaakt, maar vooral een hele hoop gezelligheid gehad op DrLnet, er worden regelmatig feesten georganiseerd waarbij het halve, of soms zelfs hele, netwerk aanwezig is.
Omdat veel mensen elkaar kennen heerst er veel gezelligheid en een zeer vrolijke sfeer hierdoor worden nieuwe mensen meestal snel opgenomen in deze gezellige en vrolijke sfeer waardoor het een erg leuk netwerk blijft en mensen zich snel welkom voelen.

Valheru (Oprichter en NetAdmin van DrLnet)